KOŁO ROKU – 27.01.2024 – POWRÓT DO KORZENI. Twoje życie z energią natury.
Zapraszam na pierwsze warsztaty z cyklu harmonijnego życia w zgodzie z naturą i jej energi.
Na początku NOWEGO ROKU, czasie przygotowań do wiosny i budzącej się przyrody, wprowadzę Was w tajniki Koła Roku oraz jego powiązanie z rytmem życia Ziemi, pór roku i obfitości, jaką wszechświat nas obdarza.
Na początku NOWEGO ROKU, czasie przygotowań do wiosny i budzącej się przyrody, wprowadzę Was w tajniki Koła Roku oraz jego powiązanie z rytmem życia Ziemi, pór roku i obfitości, jaką wszechświat nas obdarza.
Bedą to warsztaty pokazujące jak naturalnie korzystać ze zmieniającej się wegetacji; jak budować własną spiżarnię i przechowywać żywność naturalnie. Jednak najważniejsza jest energia jaką ma Ziemia w różnych porach roku i jak tą energią oddziaływuje na człowieka. Jak z nią zgodnie żyć. Jak czerpać z niej to, co dla nas najlepsze.
Nie są to ani warsztaty preperskie ani typowo uważnościowe, chociaż oba tematy zagoszczą na naszym spotkaniu. Nie jest to tez spotkanie poświęcone jakiejkolwiek religijności.
Chcemy pokazać jak żyć harmonijnie ze zmieniającymi się fazami natury i nauczyć Was umiejętności czerpania dobra i szczęścia o każdej porze roku.
Chcemy pokazać jak żyć harmonijnie ze zmieniającymi się fazami natury i nauczyć Was umiejętności czerpania dobra i szczęścia o każdej porze roku.
PROGRAM WARSZTATÓW:
Nasze babki i prababki prowadziły dom zgodnie z sezonowością. Żyły z tego, co dawała natura. Ten warsztat to powrót do korzeni. To recepta na życie zdrowe żywieniowo i energetycznie. To wstęp do serii warsztatów, po których będziesz patrzeć spokojnie na zamykające się markety, podwyżki cen przy obniżaniu jakości jedzenia oraz informacje o brakach żywności i podstawowych artykułów potrzebnych do życia. Nauczysz się rozpoznawać szkodliwe jedzenie na półkach sklepów.
Jednak, przede wszystkim, to nauka jak przez cały rok korzystać z darów natury, jak podnieść jakość życia swojego i rodziny. W końcu jak harmonijnie korzystać z energii źródła wszystkiego, co jest.
Poznamy podstawy słowiańskiej energetyki naturalnej. Zobaczymy jak kooreluje ona z obecnymi corocznymi obrzędami i sezonowością. Po tym warsztacie każda pora roku będzie dla Ciebie piękna i obfita. Poczujesz holistyczne spięcie z naturalną obfitością Wszechświata.
Będzie też bardzo praktycznie. Sama zdecydujesz, które metody robienia zapasów/przetworów są dla Ciebie najbardziej odpowiednie. Dowiesz się jak równiez w mieście radzić sobie zupełnie naturalnie. Zbudujesz odpowiedni styl myślenia, postepowania i życia aby zacząć korzystać z obfitości zródła i nie martwić się nadchodzącymi, ,,ciekawymi,, czasami.
Nasze babki i prababki prowadziły dom zgodnie z sezonowością. Żyły z tego, co dawała natura. Ten warsztat to powrót do korzeni. To recepta na życie zdrowe żywieniowo i energetycznie. To wstęp do serii warsztatów, po których będziesz patrzeć spokojnie na zamykające się markety, podwyżki cen przy obniżaniu jakości jedzenia oraz informacje o brakach żywności i podstawowych artykułów potrzebnych do życia. Nauczysz się rozpoznawać szkodliwe jedzenie na półkach sklepów.
Jednak, przede wszystkim, to nauka jak przez cały rok korzystać z darów natury, jak podnieść jakość życia swojego i rodziny. W końcu jak harmonijnie korzystać z energii źródła wszystkiego, co jest.
Poznamy podstawy słowiańskiej energetyki naturalnej. Zobaczymy jak kooreluje ona z obecnymi corocznymi obrzędami i sezonowością. Po tym warsztacie każda pora roku będzie dla Ciebie piękna i obfita. Poczujesz holistyczne spięcie z naturalną obfitością Wszechświata.
Będzie też bardzo praktycznie. Sama zdecydujesz, które metody robienia zapasów/przetworów są dla Ciebie najbardziej odpowiednie. Dowiesz się jak równiez w mieście radzić sobie zupełnie naturalnie. Zbudujesz odpowiedni styl myślenia, postepowania i życia aby zacząć korzystać z obfitości zródła i nie martwić się nadchodzącymi, ,,ciekawymi,, czasami.
Warsztaty odbywają się w z początkiem roku, co pozwoli nam zaplanować biodynamicznie i energetycznie cały rok.
1. Cześć 1.: Holistyczne życie z Kołem Roku
– Plan Koła Roku. Co to jest Koło Roku? Vicanskie sabaty a słowianskie obrzędy.
– Docenić każdą porę roku: biodynamika czlowieka i natury rozpisana na cały rok
– ,,8 a nie 4,,. osiem pór Koła Roku i 8 Swiąt Natury (odniesienie do Świąt Słowianskich)
– Początek roku inny, niż zawsze (Dziady/Samhain vs Jare Gody/Ostara) – jak to pogodzić?
– Od przebudzenia po zamieranie – energetyka Koła Roku
– Przywrócenie w sobie pierwotnych, rocznych cykli życia
– Koło Życia – ustalenie zasobów i potrzeb
– Flow a nie drapieżnictwo – harmonia z naturą – matryca pracy
– Plan Koła Roku. Co to jest Koło Roku? Vicanskie sabaty a słowianskie obrzędy.
– Docenić każdą porę roku: biodynamika czlowieka i natury rozpisana na cały rok
– ,,8 a nie 4,,. osiem pór Koła Roku i 8 Swiąt Natury (odniesienie do Świąt Słowianskich)
– Początek roku inny, niż zawsze (Dziady/Samhain vs Jare Gody/Ostara) – jak to pogodzić?
– Od przebudzenia po zamieranie – energetyka Koła Roku
– Przywrócenie w sobie pierwotnych, rocznych cykli życia
– Koło Życia – ustalenie zasobów i potrzeb
– Flow a nie drapieżnictwo – harmonia z naturą – matryca pracy
Czesc 2.: Domowa spiżarnia w biodynamice Koła Roku
– kiedy co pozyskujemy:
samozbiory, uprawa, zakup
– domowe metody konserwowania i przetwórstwa wraz z przepisami (kiszenie, marynowanie, maceraty, wywary, solenie, soki, przechowywanie w syropie, pare starych metod naszych prababek; pasteryzacja, tyndalizacja, suszenie; słoiki, puszki, vacuum, mrożenie )
– kiedy co przetwarzamy (warzywa, owoce, ziola, grzyby, pędy, korzenie; rośliny zakazane)
– podstawy zielarstwa oraz herbaty i octy
– własne sery
– chleb
– plan obfitej piwniczki (od budowy do zapełnienia)
– nalewki i nastawy: użytek zewn i wewn
– przetwórstwo i przechowywanie mięsa (panel dla zainteresowanych)
– kiedy co pozyskujemy:
samozbiory, uprawa, zakup
– domowe metody konserwowania i przetwórstwa wraz z przepisami (kiszenie, marynowanie, maceraty, wywary, solenie, soki, przechowywanie w syropie, pare starych metod naszych prababek; pasteryzacja, tyndalizacja, suszenie; słoiki, puszki, vacuum, mrożenie )
– kiedy co przetwarzamy (warzywa, owoce, ziola, grzyby, pędy, korzenie; rośliny zakazane)
– podstawy zielarstwa oraz herbaty i octy
– własne sery
– chleb
– plan obfitej piwniczki (od budowy do zapełnienia)
– nalewki i nastawy: użytek zewn i wewn
– przetwórstwo i przechowywanie mięsa (panel dla zainteresowanych)
Czesc 3.: Kobieta samowystarczalna
– Kto to jest ,,Kobieta Samowystarczalna,,? Co to jest ,,samowystarczalność,,?
– Odpowiedni dla każdej z Was poziom samowystarczalności – określenie potrzeb i zasobów
– Troche preperingu dla samodzielnych Kobiet
– Podstawy wytwarzania naturalnych kosmetyków i środków koniecznych w domu
– Praca zawodowa a samowystarczalność
– W mieście tez mozna żyć naturalnie i nie korzystać z marketów
– Sieć kontaktów z rolnikami i przetwórcami (lokalnie i globalnie)
– Kto to jest ,,Kobieta Samowystarczalna,,? Co to jest ,,samowystarczalność,,?
– Odpowiedni dla każdej z Was poziom samowystarczalności – określenie potrzeb i zasobów
– Troche preperingu dla samodzielnych Kobiet
– Podstawy wytwarzania naturalnych kosmetyków i środków koniecznych w domu
– Praca zawodowa a samowystarczalność
– W mieście tez mozna żyć naturalnie i nie korzystać z marketów
– Sieć kontaktów z rolnikami i przetwórcami (lokalnie i globalnie)
Data: 27.01.2024 (SOBOTA)
Miejsce: Wrocław – Biała Sowa
Miejsce: Wrocław – Biała Sowa
Inwestycja: 190 pln od osoby.
.
Zgłoszenia:
– widomoscia messegner (najlepiej)
– mailem: magda@swiatnalezydociebie.pl
– telefonicznie: 504574750
.
Zgłoszenia:
– widomoscia messegner (najlepiej)
– mailem: magda@swiatnalezydociebie.pl
– telefonicznie: 504574750
Prowadząca: Magda Radke, certyfikowana Coach ICC, pszczelarka, podróżniczka i kobieca prepers. Facylitatorka Kobiet. Spełniona pasjonatka samowystarczalności i harmonijnego współżycia z naturą, żyjąca zgodnie z rytmami i energetyką roku. Rodzimowierca i tradycjonalistka słowiańska. Ex business woman, która proces powrotu do korzeni ma już za sobą.